5 października 2017. w sali Gminnego Ośrodka Kultury w Niechanowie odbyła się kolejna edycja Degustacji Potraw, której celem jest kontynuowanie i przekazywanie zwyczajów i tradycji wielkopolskiego regionu następnym pokoleniom oraz uświadomienia piękna wagi kultury.
Organizatorem wydarzenia były członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Niechanowie na czele z przewodniczącą Panią Danutą Muskus.
Na degustacyjnym stole znalazły się specjały nie tylko kuchni wielkopolskiej.
Uczestnicy wydarzenia mieli możliwość skosztowania m.in. szarych kluchów, surówki z kapusty pekińskiej w musztardzie francuskiej, a także smacznych potraw mięsnych, golonek w kapuście i sosie musztardowym, roladek wieprzowych, żołądków drobiowych w sosie śmietano-koperkowym, żurku i zupy szpinakowej.
Wśród tych wsyzstkich dań niewątpliwie królowała perliczka w sosie śmietanowym. Na deser natomiast gospodynie zaoferowały ciasto drożdżowe i sernikową Białą Damę, a do tego słodką nalewkę z aronii.
Członkinie KGW dziękują za przybycie miłym gościom: władzom samorządowym, Panu Wójtowi Eugeniuszowi Zamiarowi, Przewodniczącemu Rady Gminy Panu Zdzisławowi Sikorze, Proboszczowi Parafii Ks. Kan. Andrzejowi Ziółkowskiemu, Radnemu Powiatu Panu Zbigniewowi Bręklewiczowi, przedstawicielom poszczególnych stowarzyszeń, sołectw i kół, wszystkim obecnym gościom.